De wereld van matchworn voetbalshirts

Welkom in de wereld van matchworn voetbalshirts.

Ik heb mijn tijd de afgelopen voor een belangrijk deel besteed aan het ontdekken van voetbalshirts.

Mijn vader was een verzamelaar van edelstenen. Als je een mooie steen gevonden had, moest je vervolgens 'determineren' welke steen het is.

Dat is met matchworn voetbalshirts net zo. Per merk, per jaar, zijn er echtheidskenmerken die vervolgens door de heren vervalsers zo goed mogelijk worden nagemaakt.

Aangezien veel kopers toch kiezen voor de goedkoopste optie, is het vervalsen zo lucratief, dat het helaas ook steeds betere kwaliteit oplevert, maar nep blijft nep en zal ook nooit echt worden.

Ik ben in deze korte tijd een stuk wijzer geworden, maar de kennis van de doorgewinterde verzamelaar heb je niet zomaar in huis.

Daarvoor is de complexiteit te groot, wat het eerlijk gezegd ook weer leuk en exclusief maakt. Belangrijkste les die ik geleerd heb is dat je goed moet kijken, pak beelden erbij en in geval van twijfel niet aan beginnen.

Ik sprak een verzamelaar en die vertelde mij dat de bron waar het vandaan komt misschien wel het meest betrouwbare instrument is.

Zo kwam ik onlangs in contact met sportfotograaf Cor Mooij, 40 jaar in het vak, 286 interlands, 7 WK's en EK's, en 4 Olympische Spelen meegemaakt, winnaar World Press Photo 1973 en zo kan ik nog wel even doorgaan, wat een carrière!

Door zijn vele persoonlijke contacten heeft hij een prachtige collectie opgebouwd met de bedoeling om daar ooit een museum mee te beginnen, dat is er nooit van gekomen.

Nu was de tijd aangebroken om op een fatsoenlijke manier afscheid te nemen van deze mooie collectie. Aan mij de schone taak om ervoor te zorgen dat het in de juiste collecties terecht komt, dat is ook een sport.

Natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan, maar dan heb je ook wel de complete wereldtop binnen handbereik, wat namen? Maradona, Pelé, Henri, Rooney, Matthäus, gebroeders De Boer, Van Basten, Rijkaard en ga zo maar door. Ik heb een prachtige onderbouwing van Cor Mooij gekregen, die ik met de shirts zal meesturen, veel beter dan dit kun je haast niet krijgen.