Sportgeschiedenis

Jubelstemming deze week, na het opkopen van een mooie collectie handtekeningen uit de jaren 30.

Wat een prachtige verhalen zitten daarachter, en wat is het leuk om daarmee bezig te zijn.

Het gaat om een collectie handtekeningen van dhr. Hollmann. Deze collectie maakte ooit deel uit van Museum Scryption in Tilburg.

Museum is al een aantal jaren geleden opgedoekt en een deel van deze collectie heb ik nu. Ik zie dat er delen ontbreken en ik noem het maar de leftovers zijn nu inzichtelijk.

Opvallend is het vakmanschap waarmee hier aan gewerkt is, handgekleurde plaatjes die werkelijk schitterend zijn uitgeknipt en vervolgens voorzien van een eigen gemaakt passe-partout.

Deze werden vervolgens door de beroemdheden van een handtekening voorzien, moet een levenswerk zijn geweest, Hulde om maar een term uit die tijd te gebruiken.

Wat deze collectie zo spannend maakt is het feit dat het zo oud is. De mensen die hun signatuur verleend hebben hebben daarna vaak nog een mooie andere carrière gemaakt als bijvoorbeeld trainer. Maar ook de Tweede Wereldoorlog liet zijn sporen na, ik heb veel gelezen over het al dan niet foute oorlogsverleden, de represailles, maar ook heldendaden en deelname aan het verzet. 

Verder zie je dat de wereld toen nog veel kleiner was, Nederlands Kampioen worden stelde toen meer voor dan nu. Verder nog een sport aangetroffen die mij niet bekend was, zoals het kogelstoten met twee armen.

Ik moet deze collectie nog verder verwerken, een paar foto's om in de sfeer te komen. En nu we het toch over de jaren 30 hebben laat ik nog een paar foto's zien van een Belgisch boekwerk met hele oude artikelen over sport, echt genieten alleen de vormgeving is al om te watertanden. Terug naar de studio in Hilversum.