Sneak preview, nieuwe memorabilia!

In de jacht op mooie nieuwe spullen is het weer gelukt om een deel van een mooie collectie over te nemen!

Prachtige matchworn shirts van Barcelona en het Nederlands elftal staan te popelen om op de foto te mogen.

De shirts zijn afkomstig uit de collectie van keeperstrainer Frans Hoek, mooie bron dus. Dat verklaart gelijk waarom er veel keeperstruien tussen zitten.

Voorproefje?

 Ruud Hesp WK 98 Oranje  Barcelona gesigneerd door Elftal  

 Vanaf half september in de webshop van SportMemorabilia.nl

De wereld van matchworn voetbalshirts

Welkom in de wereld van matchworn voetbalshirts.

Ik heb mijn tijd de afgelopen voor een belangrijk deel besteed aan het ontdekken van voetbalshirts.

Mijn vader was een verzamelaar van edelstenen. Als je een mooie steen gevonden had, moest je vervolgens 'determineren' welke steen het is.

Dat is met matchworn voetbalshirts net zo. Per merk, per jaar, zijn er echtheidskenmerken die vervolgens door de heren vervalsers zo goed mogelijk worden nagemaakt.

Aangezien veel kopers toch kiezen voor de goedkoopste optie, is het vervalsen zo lucratief, dat het helaas ook steeds betere kwaliteit oplevert, maar nep blijft nep en zal ook nooit echt worden.

Ik ben in deze korte tijd een stuk wijzer geworden, maar de kennis van de doorgewinterde verzamelaar heb je niet zomaar in huis.

Daarvoor is de complexiteit te groot, wat het eerlijk gezegd ook weer leuk en exclusief maakt. Belangrijkste les die ik geleerd heb is dat je goed moet kijken, pak beelden erbij en in geval van twijfel niet aan beginnen.

Ik sprak een verzamelaar en die vertelde mij dat de bron waar het vandaan komt misschien wel het meest betrouwbare instrument is.

Zo kwam ik onlangs in contact met sportfotograaf Cor Mooij, 40 jaar in het vak, 286 interlands, 7 WK's en EK's, en 4 Olympische Spelen meegemaakt, winnaar World Press Photo 1973 en zo kan ik nog wel even doorgaan, wat een carrière!

Door zijn vele persoonlijke contacten heeft hij een prachtige collectie opgebouwd met de bedoeling om daar ooit een museum mee te beginnen, dat is er nooit van gekomen.

Nu was de tijd aangebroken om op een fatsoenlijke manier afscheid te nemen van deze mooie collectie. Aan mij de schone taak om ervoor te zorgen dat het in de juiste collecties terecht komt, dat is ook een sport.

Natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan, maar dan heb je ook wel de complete wereldtop binnen handbereik, wat namen? Maradona, Pelé, Henri, Rooney, Matthäus, gebroeders De Boer, Van Basten, Rijkaard en ga zo maar door. Ik heb een prachtige onderbouwing van Cor Mooij gekregen, die ik met de shirts zal meesturen, veel beter dan dit kun je haast niet krijgen.

 

       

 

Over verzamelen en passie

Over inspiratie en verzamelen

Dat de inspiratie soms voor het oprapen ligt blijkt maar weer eens uit de onderstaande anekdote. Ik kocht een leuke partij zelf verzamelde handtekeningen van een sympathieke man. Na een leuke transactie vroeg ik hem of hij een paar regels op papier wilde zetten over de herkomst van de verzameling. Ik kreeg de volgende reactie:

"Als jongetje van een jaar of 13,14 ging ik de ene week naar De Kuip, de andere week naar Het Kasteel. Meestal waren de suppoosten gedurende de wedstrijd niet meer zo oplettend en kon ik heel vaak binnenglippen om de rest van de wedstrijden te zien. Na afloop bleef ik wachten tot de tegenstanders uit de kleedkamers kwamen, de bus in. Handtekeningen vragen was dan het parool. En als er buitenlandse clubs op bezoek waren, of landenteams, dan zorgde ik ervoor dat ik er achter kwam in welke hotels ze verbleven. Dan was het de hele dag posten voor de deur van het hotel, wachten op sportieve types en dan handtekeningen vragen. Thuis dan vaak uitzoeken wie wie was, vaak lukte dat, soms niet.....
En ik ging ook naar de huisadressen van spelers voor foto's en handtekeningen. Zo herinner ik me een keer een bezoek aan de Bloklandstraat, het nu beroemde straatje waar Coen Moulijn woonde. Hij was niet thuis maar ik mocht van zijn ouders mijn boekje achter laten en de volgende dag weer ophalen. Die handtekening van hem is de mooiste die ik van hem ooit heb gezien, meestal was het namelijk een krabbel.
Ik heb ze altijd bewaard, die boekjes, maar nu is de tijd gekomen om eens flink opruiming te houden. Vandaar!"

                                                            

          

 


Ik zwijg en geniet....

 

 

 

Sportgeschiedenis

Jubelstemming deze week, na het opkopen van een mooie collectie handtekeningen uit de jaren 30.

Wat een prachtige verhalen zitten daarachter, en wat is het leuk om daarmee bezig te zijn.

Het gaat om een collectie handtekeningen van dhr. Hollmann. Deze collectie maakte ooit deel uit van Museum Scryption in Tilburg.

Museum is al een aantal jaren geleden opgedoekt en een deel van deze collectie heb ik nu. Ik zie dat er delen ontbreken en ik noem het maar de leftovers zijn nu inzichtelijk.

Opvallend is het vakmanschap waarmee hier aan gewerkt is, handgekleurde plaatjes die werkelijk schitterend zijn uitgeknipt en vervolgens voorzien van een eigen gemaakt passe-partout.

Deze werden vervolgens door de beroemdheden van een handtekening voorzien, moet een levenswerk zijn geweest, Hulde om maar een term uit die tijd te gebruiken.

Wat deze collectie zo spannend maakt is het feit dat het zo oud is. De mensen die hun signatuur verleend hebben hebben daarna vaak nog een mooie andere carrière gemaakt als bijvoorbeeld trainer. Maar ook de Tweede Wereldoorlog liet zijn sporen na, ik heb veel gelezen over het al dan niet foute oorlogsverleden, de represailles, maar ook heldendaden en deelname aan het verzet. 

Verder zie je dat de wereld toen nog veel kleiner was, Nederlands Kampioen worden stelde toen meer voor dan nu. Verder nog een sport aangetroffen die mij niet bekend was, zoals het kogelstoten met twee armen.

Ik moet deze collectie nog verder verwerken, een paar foto's om in de sfeer te komen. En nu we het toch over de jaren 30 hebben laat ik nog een paar foto's zien van een Belgisch boekwerk met hele oude artikelen over sport, echt genieten alleen de vormgeving is al om te watertanden. Terug naar de studio in Hilversum.

 

 

 

Nieuwe gezichten

Ik ben de afgelopen weken druk bezig geweest aanvulling van de voorraad en ik ben wat meer het land ingetrokken om eens te kijken wie zich waarmee bezighoudt.

Specialisten in het maken van frames, sportbestuurders, sportjournalisten, topsporters en verzamelaars ontmoet. Ik heb er veel van opgestoken, en ik kom tot de gelukkige conclusie dat passie verbroederd, en dat je in deze materie niet uitgeleerd raakt.

Wat is nieuw?

Grote sterren als Messi en Pelé maken hun debuut, maar minstens net zo leuk vind ik autocoureur Jean-Max de Grac, een man met een tamelijk wonderlijke geschiedenis, leuk om eens uit te zoeken op een regenachtige zondagmiddag.

Verder is het golfballetje van Willem Alexander een pareltje en er volgt nog meer moois de komende weken!

 

 

 

 

Het jasje van Froome....

Dit shirt heb ik verkregen via een veiling voor het goede doel in Engeland.

Leuk detail tijdens mijn contacten met de verkoper was dat hij op een gegeven moment geen tijd meer had omdat hij weg moest naar...de start van de tour in Leeds. Dat mocht ie natuurlijk niet missen door een drammende koper uit Nederland!

Ik wilde nog vragen of hij het shirt niet mee kon nemen om te laten signeren, maar hij stond ergens langs de route, dus onmogelijk en ook wel een banale vraag die ik terecht achterwege heb gelaten.

Shirt is echt waanzinnig klein, maar dat is voor mij juiste een teken van echtheid. Ik weet niet of je wel eens afgetrainde wielrenners heb gezien, maar dat is niet veel meer dan botten en spieren.

Verkoper was heel behulpzaam en maakte een relaxte indruk. Wat hij niet wist werd gewoon netjes en eerlijk verteld, het was een leuke en ook wel spannende transactie.

Gekocht. En nu?

Ik heb gisteren een stuk van de middenstip van het Maracana stadion opgehaald! Zit een prachtig verhaal achter.

Maar mijn grootste zorg is nu hoe ik dit ga conserveren?

Tips zijn welkom! Contact via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0653819468.

 

 

 

Stukje Maracanã in Leusden

Gras Maracanã stadion WK Finale 2014

De middenstip van het Maracanã stadion is prachtig in Acryl verwerkt tot een waar kunstwerk. Met dank aan SAU uit Amsterdam, die zo sympathiek waren om hun kennis en kunde hiervoor beschikbaar te stellen. Het resultaat mag er zijn! Mooi stukje voetbal memorabilia.